Pasirinkite puslapį

2021-06-11 VIRTUALI PARODA „GYVYBĖS MEDIS” SKIRTA GEDULO IR VILTIES DIENAI PAMINĖTI

Šiemet minėsime 80 metų nuo 1941 m. birželį prasidėjusių Lietuvos gyventojų trėmimų į Sibirą bei kitas atšiaurias vietoves. Per  vieną savaitę iš Lietuvos buvo ištremta apie 17 500 žmonių.

Šia virtualia paroda prisijungiame prie  Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti paskelbtos pilietinės iniciatyvos „Gyvybės medis“, skirtos Gedulo ir Vilties dienai paminėti.

Gyvybės medžio simbolis  Tarptautinės komisijos  buvo pasiūlytas todėl, kad medis, kaip ir pati gamta buvo labai svarbus mūsų protėviams. Žmonės, kurie prieš 80 metų buvo ištremti iš savo gimtųjų namų, neteko ne tik savo daiktų, asmeninio gyvenimo, bet prarado ir ryšį su gamta, kuri nuo seno siejo lietuvį. Apie ilgesį Lietuvai, Lietuvos gamtai rašė daugelis buvusių tremtinių ir politinių kalinių savo atsiminimuose. Medis simbolizuoja ir gyvybę.

Buvę politiniai kaliniai ir tremtiniai, kaip tie medžiai, yra istorijos pasakotojai, perduodantys žinią, ką patyrė jie, jų tėvai ar seneliai. Istorija perduodama iš kartos į kartą, tarsi nuo medžio šaknų į kamieną, o iš kamieno į šakas.