Pasirinkite puslapį

2023-09-20 STENDINĖ IR VIRTUALI PARODA „SIGITO GEDOS KŪRYBOS PUSLAPIAI”

2023 m. vasario 4-ąją vienam ryškiausių Lietuvos poetų Sigitui Gedai (1943–2008) būtų sukakę 80. Šie metai Lazdijų rajone paskelbti S. Gedos metais.

S. Geda buvo ne tik genialus kūrėjas, pasižymėjęs ir drąsa, ir išmintimi, bei paradoksaliu mąstymu, bet ir produktyvus vertėjas. Jis išvertė „Giesmių giesmę“, „Psalmių knygą“, Dante’s „Dieviškąją komediją“, Koraną, Ch. Baudelaire’o, F.Villono, kitų garsių poetų eilėraščių.

S. Geda parašė per pusšimtį knygų vaikams ir suaugusiems, straipsnių apie literatūrą, dailę. Garsiausios jo poezijos knygos – „Strazdas“, „Žalio gintaro vėriniai“, „Žydinti slyva snaigyno ežere“, „Mamutų tėvynė“, „Babilono atstatymas“, „Varnėnas po mėnuliu“, „Jotvingių mišios“, „Skrynelė dvasioms pagauti“. Poetas Kornelijus Platelis teigė, „Aš jį vadinu paskutiniuoju romantiku Lietuvos. Tai ir ryšys su gamta, tam tikras pasitikėjimas antgamtinėmis jėgomis ir tuo dvasių pasauliu nematomu. Sigitas buvo toks vienalytis poetas, homogeniškas. Toks tolimas dar vėliau susiformuosiančiam postmodernizmui“.