Pasirinkite puslapį

2024-03-14 STENDINĖ IR VIRTUALI PARODA „LIETUVOS PASAULIO TAUTŲ TEISUOLIAI”

Seimo sprendimu prieš dvejus metus įsiteisėjo Atmintinų dienų įstatymo pakeitimo projektas KOVO 15 – ĄJĄ paskelbti Lietuvos žydų gelbėtojų diena. Ši diena pasirinkta prisimenant Vilniaus geto žydų gelbėtoją Oną Šimaitę, 1966 metų kovo 15 dieną tapusią pirmąja lietuve, kuriai buvo suteiktas Pasaulio Tautų teisuolės vardas. O. Šimaitė, dirbdama Vilniaus universiteto bibliotekoje, tapo geto ryšininke, slėpė pabėgėlius, ieškojo slapstymo vietų vaikams, nešė į getą ginklus ir šaudmenis, laiškus, o iš ten išnešdavo slėpti žydų kultūros vertybes.

Antrojo pasaulinio karo metais Lietuvoje nužudyta apie 195 tūkst. žydų. Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro duomenimis, iki Antrojo pasaulinio karo Lietuvoje gyveno apie 208 tūkst. žydų.

Lietuvos nepriklausomybės laikotarpiu beveik 1600 Lietuvos piliečių, gelbėjusių žydus nacių okupuotoje Lietuvoje, yra apdovanoti Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi, iš kurių 921 asmenys, 2021 metų duomenimis, Jad Vašem yra pripažinti Pasaulio tautų teisuoliais.