Pasirinkite puslapį

Naujienos

Vasario pabaigoje maža jaunųjų žurnalistų, lankančių neformaliojo ugdymo užsiėmimą „Praktinė žurnalistika“, grupelė su mokytoja Rasa Gedvilaite išvyko į Kretingą, kur lankėsi vietinio laikraščio redakcijoje ir spaustuvėje. Taip buvo suteikta galimybė gyvai pasižvalgyti vietoje, kur  spausdinamos kasdienės naujienos ir sužinoti, kokie žmonės už to slypi.

Pirmiausia viešėjome „Pajūrio naujienų“ redakcijoje, kur susipažinome su jos darbuotojais bei jų darbais – pradedant nuo laikraščio direktorės Vitalijos Vitkauskienės, redaktorės Audronės Puišienės iki skelbimų ir reklamos skyriaus darbuotojų. Sužinojome, ką iš tikrųjų reiškia būti žurnalistu, su kokiais sunkumais šioje profesijoje susiduriama. Laikraščio redaktorė papasakojo, jog žurnalisto kelias nėra lengvas, nes reikia išmanyti įstatymus, jais vadovautis, bet tuo pačiu ir labai įdomus, nes suteikia daug galimybių plėsti savo akiratį, ir kasdien vis kitoks.

Taip pat sužinojome apie jaunųjų žurnalistų akademiją „Kuprinė“, jos priedas kiekvieną mėnesį pasirodo laikraščio puslapiuose. Apie tai papasakojo „Kuprinę“ kuruojanti žurnalistė Edita Kalnienė. Smagu buvo sužinoti, kad kiekvienas jaunas žmogus, svajojantis apie žurnalisto kelią, gali save išbandyti tiesiogiai dirbant su profesionalais, mokantis visų subtilybių ir tampant autoriumi, kurio straipsnius spausdina.

„Niekada neverčiame atėjusių jaunųjų žurnalistų dirbti, jie turi tam jausti potraukį, turi suteikti malonumą toks darbas. Būta visokių jaunų žmonių – tokių, kurie bijojo prieiti prie žmogaus, nesurezgė sakinio. Viskas įmanoma, jei tik yra noro. O ir nebūtinai žmonės pasirenka žurnalisto kelią, nors irgi tokių būta ne vienas, žurnalisto praktika praverčia daugelyje darbų, nes išmoksti bendrauti, komunikuoti, perteikti savo mintis, tiesiog tampi laisvesnis. O tai padeda ir laikant egzaminus“, – pasakojo Edita.

Pabuvoję redakcijoje ir pasipildę žinių bagažą, patraukėme į „Vakarų spaustuvę“. Ten sužinojom, kaip atsiranda įvairūs laikraščiai ir žurnalai. Kaip tam skirta tvarka sudedami puslapiai ir parenkamos spalvos. Bei pamatėme triukšmingą, bet įdomų patį laikraščio spausdinimo procesą.

Savo mintimis po apsilankymo redakcijoje bei spaustuvėje pasidalino ir Austėja: „Apsilankymas redakcijoje praplėtė mano žinias. Anksčiau galvojau, jog žurnalisto profesija yra blanki, kupina rutinos, bet sužinojau, jog galima dirbti skirtingose srityse, pavyzdžiui, rašyti apie politiką, aplinkosaugą, sportą ar net važiuoti į įvykio vietas, kuriose įvykdytas nusikaltimas. Manau, kad žurnalisto profesija yra labai plati ir joje sau vietą gali atrasti kiekvienas žmogus, kurį domina ši profesija“.

Izabelė Marija KAMINSKAITĖ, IIC