Pasirinkite puslapį

Naujienos

Lapkričio 26 d. Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centre vyko tradicinė jaunųjų astronomų viktorina „Po žvaigždėtu dangum“. Iš gausaus būrio norinčių dalyvauti viktorinoje buvo atrinkta 70 mokinių iš Jonavos, Marijampolės, Molėtų, Palangos, Prienų, Šiaulių, Utenos, Vilniaus mokyklų bei Šiaulių techninės kūrybos ir Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centrų.

Viktorinoje  dalyvavo  mūsų gimnazijos dvyliktokai Žygimantas Kruša ir Lukas Pocius, dešimtokės Emilia Sebeckis  ir Rūta Šakytė. Mokiniai puikiai pasirodė, o Rūta užėmė I vietą ir buvo apdovanota medaliu ir I laipsnio diplomu.

Atsitiktine tvarka mokiniai buvo suskirstyti į 10 komandų, pavadintų Lietuvoje nenusileidžiančių žvaigždynų lotyniškais vardais. Kiekvieną komandą sudarė 7–12 klasių mokiniai iš įvairių Lietuvos mokyklų.

Viktorinoje mokiniams buvo pateikta 10 komandinių ir asmeninių užduočių komplektų. Užduotims atlikti reikėjo ne tik teorinių astronomijos, fizikos, matematikos žinių, bet ir kūrybiškumo, darnaus komandinio darbo.

Užduotys buvo labai įvairios – žvaigždėlapyje reikėjo įvardinti Lietuvoje nenusileidžiančius žvaigždynus ir užrašyti jų lotyniškas santrumpas; pademonstruoti gebėjimą naudotis sukamuoju žvaigždėlapiu (planisfera); pagal nuotraukas nustatyti kosminius objektus; išspręsti astronominį kryžiažodį ar uždavinį; atsakyti į įvairių sričių klausimus ir kitokios linksmos kūrybinės užduotys.

Fizikos mokytoja Marina STONIENĖ