Pasirinkite puslapį

Naujienos

Tarptautinė nerūkymo diena

Šiandien minima Tarptautinė nerūkymo (negarinimo) diena. Tarptautinė nerūkymo diena yra minima kiekvienų metų trečiąjį lapkričio ketvirtadienį (šiais metais – lapkričio 17-ąją). Ši diena yra puiki proga atkreipti rūkančiųjų dėmesį į galimybes atsisakyti rūkymo savo ir savo artimųjų sveikatos labui.

Rūkymas yra susijęs su lūpų, burnos ertmės ir ryklės, gerklų, trachėjos, bronchų ir plaučių piktybiniais navikais, kraujotakos ir kvėpavimo sistemų ligomis. Pasyvus rūkymas taip pat kelia pavojų sveikatai, kadangi tabako dūmuose yra medžiagų, kurios laikomos kancerogeninėmis.

Didelį nerimą kelia elektroninių cigarečių populiarumas, nes, priešingai nei ,,klasikinės“, jos neturi tabako kvapo ir gali būti įvairaus skonio. Jos nėra sveikesnė alternatyva ,,klasikinėms“ cigaretėms.

Moksliniame Amerikos Širdies asociacijos pareiškime (2022 m.) teigiama, jog moksliniai tyrimai rodo, jog elektroninių cigarečių sudėtyje yra gausu įvairių termiškai neatsparių organinių dalelių, kurios kaitinant skyla į įvairias toksines medžiagas, kaip: acetaldehidas, akroleinas, ir formaldehidas, kurie yra stiprūs kvėpavimo takų dirgikliai ir žinomi kancerogenai.

Jau dabar yra tiesioginių įrodymų, kad žmonės, vartojantys elektronines cigaretes, turi didesnę riziką susirgti kai kuriomis vėžio formomis, lyginant su tradicines cigaretes rūkančiais asmenimis – gimdos kaklelio vėžiu, leukemija, odos vėžiu ir skydliaukės vėžiu.

Nėra nekenksmingo rūkymo būdo ir bet kokių tabako gaminių naudojimas yra kenksmingas sveikatai ir jo reikia vengti, t.y. nepradėti vartoti arba atsisakyti vartojimo, o ne vienus produktus keisti kitais.

Daugiau informacijos  Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento internetinėje svetainėje: Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (lrv.lt)

Pagalba metantiems rūkyti: Nerukysiu.lt | Pagalba metantiems rūkyti