Pasirinkite puslapį

Naujienos

Tradicinis, jau 24-asis, Poezijos ruduo Palangoje nuvilnijo spalio 21-ąją, įsimintinais metais, kadangi minimi net du šimtmečiai – menininko Jono Meko ir Senosios gimnazijos. Savo jėgas išbandė ir jau patyrę scenos jaudulį jaunieji poetai, ir tie, kurie viešai savo eiles skaitė pirmą kartą. Sulaukta svečių iš Klaipėdos, Gargždų, Kretingos ir Plungės – taip ir mezgasi ilgametė mokyklų draugystė. Tokia draugyste pasidžiaugė ir gimnazijos direktorius Leonas Šidlauskas bei Švietimo skyriaus vyr. specialistė Vilma Varpiotienė.

Visus susirinkusius sveikino ir gimnazijos jaunieji muzikantai Nikolė Birštonaitė ir Vakaris Armalis, o nuskambėjus jų atliktai eurovizinei dainai „Sentimentai“ buvo pristatytas ir pats menininkas, kurio šimtmečio jubiliejų mini šiemet visa Lietuva.

Išeivijos menininkas J. Mekas – vienas žymiausių avangardinio kino kūrėjų ir propaguotojų, poetas, kino kritikas, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, apdovanotas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Didžiuoju kryžiumi. 1997 metais jam įteiktos VDU garbės daktaro regalijos. Klausytojai turėjo galimybę pažinti jo asmenybę per jo paties parašytus laiškus, kuriuos skaitė gimnazistai.

Nelikta nuošalyje ir pati gimnazija, lapkričio 26-ąją minėsianti savo šimtmečio jubiliejų. Tęsiant ilgametes kūrybingumo ugdymo tradicijas bus pristatytas pastarojo dešimtmečio jaunųjų kūrėjų almanachas „Prie upokšnio“, kuriame savo kūrybą pristato net 60 autorių, laimėjusių prizines vietas įvairiuose šalies moksleivių kūrybos konkursuose.

Jauniesiems poetams ir visiems poezijos mėgėjams buvo itin malonu pasiklausyti pakviestojo kūrybos vertintojo Gintaro Grajausko eilių. Rašytojas yra išleidęs devynias eilėraščių, dvi eseistikos knygas, romaną bei du pjesių rinkinius. Pelnęs ne vieną garbingą premiją, apdovanojimą. O šiemet poetui skirta Jotvingių premija už netikėtus minties viražus ir juntamą metaforos poveikį megastruktūroms poezijos knygoje „Nykstamai menkų dydžių poveikis megastruktūroms“. Pastaruoju metu jis vis daugiau savo gyvenimą sieja su teatru, nors seniau buvo pasinėręs ir į muzikinę veiklą.

Kai draugėn susirenka būrys talentingų žmonių, menas tiesiog trykšte trykšta. Tad buvo pristatytos ne tik jaunųjų poetų skaitomos eilės, jie taip pat kūrybos dirbtuvėse kūrė haiku (unikali Japonijos poezijos forma), netilo ir muzika.

Daugiausiai emocijų sukėlusi popietės dalis – apdovanojimai, tad garbingai juos įteikė konkurso vertintojas G. Grajauskas bei ilgametė šventės puoselėtoja lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja ekspertė Jūratė Galinauskienė. Pagrindinio konkurso, kurio metu buvo paskaityta po keletą eilėraščių, nugalėtoja tapo Palangos senosios gimnazijos mokinė Mūza Olimpija Svetickaitė, antrąja vieta pasidalijo Rapolas Tolišius iš Klaipėdos Vytauto Didžiojo gimnazijos ir Ugnė Bertašiūtė, Senosios gimnazijos abiturientė. Trečioji vieta atiteko net trims poetams: Dominykui Miežečiui (Kretingos Pranciškonų gimnazija), Rugilei Stonkutei (Plungės „Saulės“ gimnazija) ir Danielei Doneikytei (Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazija).

Vieno eilėraščio konkurse laurus nuskynė Senosios gimnazijos pirmosios klasės mokinė Danielė Augustytė, antroji vieta atiteko Kretingos Pranciškonų gimnazijos mokiniui Nedui Stropui, trečioji – Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos mokinei Darijai Sermontytei.

Du prizus skyrė ir svečius priėmusios gimnazijos bibliotekos vedėja Skaistė Barkutė: ji dovanas įteikė Senosios gimnazijos antrokui Justui Jasiukėnui ir gargždiškei D. Sermontytei.

Visiems buvo itin džiugu vėl susitikti po nesimatymo metų, nors šventė taip niekada ir nenutrūko, net ir tada, kai pasaulis buvo užsidaręs. Vadinasi, poezijai skleistis nėra kliūčių, o tą įrodo kasmet vis savo kūryba besidalinantys mokiniai, kurių nemažėja.