Pasirinkite puslapį

Naujienos

Birželio 27 – liepos 1 dienomis Kaune vyko 8-oji Baltijos šalių geografijos olimpiada, kurioje dalyvavo Estijos, Latvijos, Lietuvos ir Lenkijos komandos. Jos garbę gynė ir du palangiškiai, Palangos senosios gimnazijos mokiniai: Tomas Jakubauskas (IA) ir Mūza Svetickaitė (IIIB). Dalyviai iš pradžių atliko teorines užduotis skirtingomis temomis (apie pasaulinį vandenyną, Lioso plynaukštę, prekybos centrų geografiją Europoje, turizmo kaitą, greitųjų traukinių geografiją), vėliau – aplinkos tyrimus, kurių bendra trukmė sudarė apie aštuonias valandas. Mokiniams teko kartografuoti teritoriją, sudaryti profilius, atlikti stebėjimus, skaičiavimus, matavimus, prognozuoti, sukurti viziją ir kt.   Dalyviai turėjo įveikti ir vaizdinę užduotį, sudarytą iš 40 įvairaus sudėtingumo klausimų su pasirenkamaisiais atsakymais.   Vėliau mokiniai ir mokytojai  aplankė Pažaislio vienuolyną, Rumšiškių etnografijos muziejų, grožėjosi Kauno marių vaizdais, užkopę į Mergakalnį  stebėjo Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės infrastruktūrą, susipažino su Birštonu. Palangos senosios gimnazijos geografijos mokytojo metodininko Nerijaus Vaišvilo ugdytiniai pasiekė labai gerų rezultatų: Tomas Jakubauskas laimėjo bronzos medalį, o Mūza Svetickaitė parodė gerą rezultatą ir liko prie medalių ribos.

Tačiau Mūzos Svetickaitės geografinė vasara tęsėsi ir toliau. Ji kartu su Lietuvos mokinių komanda liepos mėnesio viduryje nuotoliniu būdu dalyvavo XVIII tarptautinėje geografijos olimpiadoje. Šiemet olimpiadoje sulaukta rekordinio šalių-dalyvių skaičiaus – daugiau kaip 200 moksleivių iš 54 pasaulio valstybių. Olimpiados dalyviai varžėsi trijose rungtyse: jų laukė teorinės užduotys (mokiniams reikėjo gvildenti transporto ir šiltnamio dujų ryšį, Pietų Ramiojo vandenyno problematiką, Mekongo baseino žemupio ypatumus, miškų gaisrų, grimztančių miestų ir darnaus vystymosi iššūkius, žaliosios revoliucijos ir gyventojų skaičiaus kaitos sąsajas), sudėtinga rungtis – aplinkos tyrimų užduotys, kurias atlikusi Lietuvos komanda parodė geriausią rezultatą pasaulyje, ir multimedia testas –  reikėjo atsakyti į 40 iliustruotų sudėtingų klausimų su pasirenkamaisiais atsakymais. Susumavus visų olimpiados dalyvių rezultatus, tapo aišku, kad Lietuvos komanda parodė geriausią rezultatą tarp visų Europos šalių dalyvių bei tapo antrąja pasaulyje, praleidusi į priekį tik Singapūrą: du Lietuvos komandos dalyviai laimėjo aukso medalius, du sidabro (Mūza viena iš jų). Kaip teigia Lietuvos komandos vadovai: geografas Rytas Šalna, olimpiadų alumnė Gabija Vasiliauskaitė ir geografijos mokytoja ekspertė Angelė Pakamorienė, ,,laimėti medalius tarptautinėje olimpiadoje yra aukštas pasiekimas, bet kelis metus išlaikyti itin aukštus pasiekimus – tai kryptingo, nuoseklaus, labai daug laiko reikalaujančio, o neretai net alinančio mokinių, mokytojų ir komandos trenerių darbo rezultatas”.

Palangos senoji gimnazija didžiuojasi gimnazistais Mūza Svetickaite ir Tomu Jakubausku, kurie solidžiai atstovavo gimnazijai, Palangai ir Lietuvai.

Palangos senosios gimnazijos informacija