Pasirinkite puslapį

Naujienos

Gimnazistėms –aukščiausi šalies mokinių olimpiadų  ir konkursų laimėjimai            

Mokslo metų pabaigoje Palangos senoji gimnazijasulaukusi rezultatų  šalies olimpiadų ir konkursų, didžiuojasi savo ugdytiniais ir juos ruošusiais pedagogais. 

Saulė Janavičiūtė (IIA) 18 Lietuvos mokinių astronomijos olimpiadoje varžėsi su geriausiais šalies mokiniais ir pasiekė puikų rezultatą – buvo apdovanota Lietuvos Respublikos švietimomokslo ir sporto ministerijos III laipsnio diplomuSaulė pernai puikiai pasirodė biologijosolimpiadoješiemetkaip ji pati teigiabuvo smalsu pasižvalgyti į dangųPatirtis dalyvaujant astronomijos olimpiadoje buvo išskirtinė : pirmiausia reikėjo įveikti atranką – I olimpiados užduočių etapąJai ruošiantis reikėjo labai daug mokinės darbo ir jos fizikos mokytojos ekspertės Liucijos Mončienės pagalbosjuk astronomijai dėmesio ugdymo programose skiriama labai mažaiVėliau olimpiada persikėlė į tarptautinį lygį– dalyviai turėjo atlikti kaimynų estų organizuoto konkurso užduotis nuotoliniu būdu ir atsiųsti savo darbo juodraščiusMokinės smalsumas (jau ir anksčiau ji domėjosi astronomija), darbas ir tinkama mokymosi aplinka lėmė šį pasiekimą. 

Gimnazistės Karolina Razmaitė (IIID) ir Raminta Kairytė (IC) Europos Sąjungos jaunųjų mokslininkų konkurse už darbą ,,Baterinės celiuliozės plėvelių impregnavimas etilceliulioze ir vašku. Fizikinių savybių lyginimas’’ apdovanotos Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos II laipsnio diplomu ir specialiu Valstybinių patentų biuro prizu. Tai didelis pasiekimas. Kaip pasakoja Karolina ir Raminta, jų darbo esmė buvo bakterinę celiuliozę (tai yra paprasčiausias arbatos grybas, kurį šiuo metu pasaulyje vartoja daugybė žmonių, nes jame yra daug medžiagų, kurios yra naudingos mūsų organizmui) impregnuoti netoksiška etilceliulioze ir pasižiūrėti, ar šis impregnavimas yra veiksmingas. ,,Kadangi dar niekas pasaulyje nėra bandęs tokio impregnavimo būdo, buvo tikrai nemažas jauduliukas, kad gali nepavykti. Tačiau atlikusios bandymus įsitikinome, jog šis impregnavimas yra veiksmingas. Mūsų atliktais tyrimais norėjome įrodyti, kad ši bioplėvelė galėtų tapti kaip alternatyva plastikinei maisto plėvelei. Ateityje žadame atlikti dar daugiau tyrimų ir tobulinti naująjį produktą’’, – įspūdžiais ir ateities planais dalijosi gimnazistės. Šį inovatyvų tyrimą Karolina ir Raminta taip pat turėjo apginti nuotoliniu būdu. Mokinėms originalią darbo idėją pasiūlė ir jas konsultavo didelę patirtį ruošiant mokinius jaunųjų mokslininkų konkursams turinti biologijos mokytoja ekspertė Daiva Urbštienė. 

Literatūriniuose konkursuose šiemet daug laurų nuskynusi IE klasės gimnazistė Mūza Olimpija Svetickaitė 32- oje Lietuvos mkininių geografijos olimpiadoje taip pat nužiugino ir save, ir gimnazijos bendruomenę – ji buvo apdovanota Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos III laipsnio diplomu. Didžiausias iššūkis tiek moksleiviams, tiek organizatoriams buvo tai, kad ir regioninis, ir respublikinis turai vyko nuotoliniu būdu, anksčiau taip niekada nėra buvę. Dalyviai rašė esė tema „Gėlo vandens išteklių pasaulyje geografija: apsirūpinimo galimybės ir konfliktų grėsmė“. Vėliau reikėjo analizuoti įvairius tiek gamtinės, tiek visuomeninės geografijos procesus, dirbti su žemėlapiais, nuotraukomis, video medžiaga. ,,Kitame etape laukė geografiniai tyrimai internete: pateiktose nuotraukose esančius objektus reikėjo rasti žemėlapyje ir atsakyti į klausimus apie juos. O objektai įvairiausi – nuo geoterminio vandens telkinių Islandijoje iki Baobabų alėjos Madagaskare’’,- įspūdžiais dalijjosi Mūza. Būtina paminėti, kad olimpiadoje visi dalyviai buvo vertinami bendroje įskaitoje, atskirų amžiaus grupių nėra, tad Mūzos laimėjimas (bronzos medalis, 10 vieta bendroje įskaitoje ir 1 vieta 9-10 klasių grupėje) yra labai didelis pasiekimas. ,,Debiutuojant įsibrauti į pačių geriausių Lietuvos jaunųjų geografų, kurie metų metus dalyvauja ne tik respublikinėse, bet ir tarptautinėse olimpiadose, įvairiose stovyklose, tarpą nėra taip paprasta’‘, – teigia ir pati gimnazistė ir priduria, kad geografija jai yra vienas mėgstamiausių mokomųjų dalykų. Ji džiaugiasi, kad turi puikų mokytoją Nerijų Vaišvilą, kurio pamokose viskas išdėstoma ne tik labai aiškiai, bet ir įdomiai.  Apibendrindama visus savo šių metų laimėjimus mokinė teigia, kad jie yra pasiekti tiek dėl nuolatinio darbo, kuris jai tapo ne tik įpročiu, bet ir malonumu, nes kai stengiesi ko nors pasiekti srityje, kuri tau labai įdomi, imi tuo degti ir nori padaryti vis daugiau ir daugiau, tiek dėl šeimos, kuri visada besąlygiškai palaiko, tiek dėl mokytojų, kuriems padedant ji kasdien gali pasiekti vis daugiau ir daugiau. 

Gimnazija didžiuojasi Saulės, Karolinos, Ramintos ir Mūzos pasiekimais – tai mokinių talento, kryptingo ir kruopštaus darbo, mokytojų pastangų ir kūrybiškumą skatinančios mokymosi aplinkos rezultatas. 

Aušra Šeštokienė, Palangos senosios gimnazijos Lietuvių kalbos mokytoja 

 Nuotraukose– olimpiadų ir konkursų prizininkės