Pasirinkite puslapį

Naujienos

Jau nuo 2001 metų rugsėjo 26-osios dienos kasmet švenčiama Europos kalbų diena šiemet virto neįprasta, smagia viktorina, kurios šūkis – „Mokykis kalbų!”  Antrųjų užsienio kalbų mokytojai susikvietė  antrų, trečių klasių gimnazistus į skaityklą pasiklausyti įvairių šalių dainų ir atspėti, kokia kalba jie yra dainuojami.  Tai buvo nelengvas proto gebėjimų išbandymas, nes reikėjo įdėmiai klausytis ir, pasikliaujant kalbine nuojauta, pažymėti teisingus atsakymus.

Kita užduotis reikalavo  atspėti, su kokiu kraštu susiję pateikti  kūriniai ir autoriai. Buvo duotas nedidelis sąrašas su autoriais, jų kūriniais , liko nurodyti šalį. Daugelis iš jų buvo žinomi autoriai, tokie kaip Viljamas Šekspyras ar Fiodoras Dostojevskis, sukūręs romaną „Nusikaltimas ir bausmė“,  Džianis Rodaris , Viktoras Hugo  ir kiti. Net ir nežinant, buvo galima gan nesunkiai atspėti, iš kurių jie šalių, žiūrint į  vardus ir pavardes. Tačiau visi turi skirtingą kalbinės nuojautos lygį, vienų tai veikia lyg koks nors šeštasis pojūtis, o kitų  ta savybė visiškai neveikia, taigi rezultatai labai skyrėsi.

Taigi, tai buvo smagi patirtis, daug ko išmokom ir patyrėm, patiko išbandyti save, būtų įdomu daugiau dalyvauti netradicinėse pamokose.

Stasys Jonkus IIID