Pasirinkite puslapį

Naujienos

Kokia tavo svajonių mokykla? Kaip padėti skurstantiems? Kokias funkcijas vykdo Lietuvos valdžios institucijos? Kokie kertiniai šiuolaikinės istorijos įvykiai? Į šiuos ir daugelį kitų klausimų bandys atsakyti Erasmus + tarptautinio projekto DARE („Demokratiniai veiksmai valdo Europą“) dalyviai, 18 – 24 dienomis susirinkę Palangos senojoje gimnazijoje į jau ketvirtąjį ir, deja, paskutinį projekto partnerių susitikimą. Jam gimnazistai labai atsakingai ruošėsi: informacinius projekto plakatus kūrė Dovydas Žemaitaitis, kiti gimnazistai daug dirbo besirengdami partnerių sutikimui – ruošė ekskursijas po Palangą, mokyklą, skaityklos langus papuošė keturių kalbų ,,žodynu”, vakaronei su folkloro ansambliu ,,Mėguva” mokėsi lietuvių liaudies šokių, kūrė prezentacijas, filmus, rengė testus įgytų žinių patikrinimui.

Jau antrus metus moksleiviai iš Sofijos (Bulgarija), Palermo (Italija), Paredes de Coura (Portugalija) ir Palangos senosios gimnazijos mokosi demokratijos pagrindų, istorijos, plečia savo akiratį, ugdo europietiškas ir bendražmogiškas vertybes. Įvykdę daugybę veiklų partnerių šalyse šeštadienį ir sekmadienį Palangos gimnazistai projekto dalyvius sutiko savo mieste. Pirmadienį, gegužės 20 dieną svečių laukėme Gimnazijoje. Čia vyko atidarymo ceremonija, kurią pradėjo Gimnazijos direktorius Leonas Šidlauskas. Pasveikinęs svečius, akcentavo, kad skirtingų šalių bendrystė yra didelė jėga, galinti keisti pasaulį. Vėliau prisistatė projekto dalyvių delegacijos, kurias lietuvių liaudies dainomis ir šokiu pasveikino gimnazistai Dominykas Čepys, Justė Dumčiūtė ir liaudies šokių kolektyvas.  Vėliau svečių ir gimnazistų laukė darbas grupėse – bendra veikla padėjo užmegzti pažintis ir susidraugauti.

Gimnazisčių pakalbintos mokytojos iš Bulgarijos Tsvetanka Mladenova Vladimirova ir Zhivka Yancheva Babarova dalijosi patirtimi, kad Erasmus+ yra labai svarbus ir gražų tikslą turintis projektas, kurio metu mokiniai sužinojo apie  neformalaus mokymosi formas, naujas kultūras, šalių istoriją, demokratiją. Mokytojas iš Italijos Giovanni Parisi dalijosi įspūdžiais apie  Lietuvą:  jis teigė, kad nors šis apsilankymas Lietuvoje nėra pirmas, jis nenustoja žavėtis jos gamta ir žmonėmis. Kalbinti mokiniai iš Bulgarijos, Italijos ir Portugalijos ragino nebijoti išbandyti save – dalyvauti šiame projekte, nes tai suteikia labai daug žinių apie kitas kultūras, tradicinius patiekalus, padeda susirasti draugų iš įvairių pasaulio šalių, ugdo bendravimo įgūdžius. Bulgarė mokytoja  Zhivka kalbėdama projektą išskyrė tris svarbiausius dalykus: sunkų darbą, laimę ir draugystę.

Jaunųjų demokratijos kūrėjų laukia intensyvi ir įdomi savaitė Lietuvos pajūryje. Daug projekto veiklų, tokių kaip partnerių namų darbų pristatymai, debatai, darbas grupėse apie kovą su skurdu, apie mokytojų pagalbą sprendžiant iškilusias problemas, apie šių laikų istoriją, partnerių šalys pristatys valdžios institucijas, dalyvių laukia demokratinės svajonių mokyklos meno dirbtuvės.  Susitikimo organizatoriai tikisi, kad darbas grupėse, kurio suplanuota tikrai nemažai, padės projekto dalyviams artimiau susipažinti, susidraugauti, patobulinti komandinio darbo įgūdžius bei sukurti įdomių produktų.

Trečiadienio ryte visus DARE projekto dalyvius Kurorto muziejuje pasveikino Palangos miesto savivaldybės ir Turizmo informacinio centro atstovai, kurie ne tik pristatė gražėjantį mūsų kurortą, supažindino su Palangos miesto savivaldybės veikla, bet ir įteikė atminimo dovanėlių. Vėliau svečių lauks              Palangos Gintaro muziejaus dovana – nemokamas apsilankymas muziejuje ir galimybė susipažinti su Lietuvos auksu, norintys galės dalyvauti veikloje Gintaro apdirbimo galerijoje ,,Amber Cat“. Ketvirtadienį Kretingoje laukia pažintis su Pranciškonų bažnyčia ir vienuolynu, grafų Tiškevičių dvaro rūmais, vėliau svečiai Kretingos muziejuje gamins  lietuviškus saldainius. Ketvirtadienio vakarą visus projekto svečius bei juos priimančias šeimas į draugystės vakarą pakvies folkloro ansamblis „Mėguva“. Šio renginio metu mokytojai, mokiniai ir jų tėveliai pasilinksmins, paragaus vaišių iš visų partnerių šalių ir puikiai praleis laiką.

Edukacinės išvykos į Kuršių Neriją bei Vilnių padės svečiams susipažinti ne tik su Lietuvos gamta ir architektūra, bet ir su mūsų šalies demokratijos raida.

Šeštadienį išlydėsime svečius. Tačiau atstumai šiuo atveju nieko nereiškia, nes, kaip teigė viena iš viešinčių mokytojų, būtent projektas Erasmus+  sujungia žmones. Tarp bulgarų, italų, portugalų ir lietuvių užsimezgė draugystė, kuri išliks tikriausiai visam gyvenimui.

Projekto koordinatorė Audra Kaklienė