Pasirinkite puslapį

Naujienos

Kovo 8–9 dienomis Palangos senojoje gimnazijoje vyko Lietuvos mokinių prancūzų kalbos olimpiada ir konkursas. Olimpiadoje dalyvavo III ir IV gimnazinių klasių mokiniai, o konkurse „Je parle français et toi?“ – 7 klasių prancūzakalbiai. Visi 72 mokiniai į šalies etapą pateko sėkmingai įveikę II-ąjį (rajoninį) turą ir surinkę daugiausia balų atlikdami rašymo bei kalbėjimo užduotis. Olimpiadoje rungėsi B2 ir B1, konkurse A1 kalbos mokėjimo lygių mokiniai. Teisę dalyvauti olimpiadoje ir konkurse buvo suteikta ir Palangos mokiniams: Justei Jokubauskaitei (III kl.) iš Senosios gimnazijos ir Jokūbui Gudaičiui (7 kl.) iš Vlado Jurgučio pagrindinės mokyklos bei Ievai Labenskytei ir Akvilei Anužytei (7 kl.) iš ,,Baltijos“ pagrindinės mokyklos.

Renginio atidarymas prasidėjo teatriniu etiudu ,,Mano balerina“ pagal prancūzų impresionisto Edgaro Dega biografiją ir kūrybą. Jis olimpiados dalyvius ir svečius nukėlė į XIX amžiaus Prancūziją, Paryžiaus gyvenimą ir E.Dega kūrybą. Tai teatro mokytojos Rimtautės Radzevičienės ir jos mokinių bei Vl.Jurgučio pagrindinės mokyklos jaunųjų šokėjų dovana renginio dalyviams, kuriuos sužavėjo ne tik šis pasirodymas, bet Karolinos Butrimavičienės atlikta Editos Piaf daina ,,La vie en rose“ (,,Rožinis gyvenimas“). Vėliau olimpiados dalyvius ir svečius sveikino ir prancūzų kalbos renesansu džiaugėsi Palangos miesto Švietimo skyriaus vedėja Laima Valužienė. Sveikinimo žodį tarė ir sėkmės dalyviams palinkėjo Palangos senosios gimnazijos direktorius Leonas Šidlauskas.

Renginio dalyviai atliko kalbėjimo ir rašymo užduotis.  Po svarbiausių olimpiados užduočių dalyviai, susiskirstę į komandas dalyvavo orientaciniame žaidime po Palangą. Per valandą, vadovaudamiesi instrukcija, komandų dalyviai turėjo rasti nurodytą objektą, šalia jo nusifotografuoti ir surinti apie jį informaciją, vėliau ją perteikti per trijų minučių pristatymą prancūzų kalba. Mokinių laukė Palangą ir prancūzų kultūrą reprezentuojantys objektai: kavinė ,,A-petit“,  kepyklėlė ,,Boulangerie“, Tiškevičių alėjoje esančios grafo ir grafienės skulptūros, Antano Mončiaus muziejus, Jūros tiltas, ,,Laiminančio Kristaus“ skulptūra ir Gintaro muziejuje saugomas grafų Tiškevičių laiškas, rašytas parko kūrėjui Francua Andrė. Šis žaidimas ne tik puiki galimybė lavinti prancūzų kalbos įgūdžius, bet ir susipažinti su Palanga. Penktadienio vakarą dalyvių laukė nuotaikingas ir daug entuziastų sutraukęs prancūziškų dainų karaokė vakaras. Šeštadienį mokiniai ir mokytojai klausė dr. Eugenijaus Skerstono paskaitos apie gyvenimo Prancūzijos pilyse ypatumus. Svečius maloniai priėmė Palangos kurorto muziejus.

Olimpiados ir konkurso finalinėje ceremonijoje laimėtojai buvo apdovanoti rėmėjų prizais, medaliais bei Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos diplomais.  I, II, III vietų laimėtojams buvo įteikti aukso, sidabro ir bronzos medaliai. Palangos senosios gimnazijos mokinė Justė Jankauskaitė sulaukė Europos komisijos atstovybės Lietuvoje vertimų ir kalbos reikalų koordinatoriaus dr.Egidijaus Zaikausko  įvertinimo už domėjimąsi kalbomis – Justė tą dieną sugebėjo dalyvauti net dviejuose renginiuose: prancūzų kalbos olimpiadoje ir Viešosios kalbos (anglų kalba) konkurse, kurį orgnizuoja ISM.

Palangos senoji gimnazija didžiuojasi, kad galėjo priimti prancūzų kalbą ir kultūrą mylinčius moksleivius, jų mokytojus bei garbius svečius : Prancūzų instituto Kalbos ir švietimo programos, Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro atstovus, ir kartu su jais surengti įsimintiną prancūzų kalbos ir kultūros šventę.

Prancūzų kalbos mokytoja Živilė Vaičiūnienė