Pasirinkite puslapį

Naujienos

Palangos kurorto draugystę su Eilato kurortu Izraelyje jau patyrė ir Palangos jaunimas. Šių metų gegužę Palangoje svečiavosi mūsų miesto partnerio Eilato moksleiviai ir mokytojai,  lapkritį palangiškiai su atsakomuoju vizitu taip pat išsiruošė aplankyti draugų iš Izraelio. Į svečius vyko 17 gimnazijos mokinių ir 4 projektą kuruojantys mokytojai: direktoriaus pavaduotoja ugdymui Jolita Vaičiulienė, biologijos mokytoja Daiva Urbštienė, matematikos mokytoja Aušra Ševeliova ir anglų kalbos mokytojas Justas Žulkus.

Įspūdį padarė labai draugiška Eilato miesto bendruomenė, palangiškius priėmusios šeimos.

Pačiame Eilate viešėjome pirmąsias tris dienas. Įsikūrėme mokinių šeimose. Sutikti buvome labai šiltai, mokiniai ir jų tėvai labai gerai mumis rūpinosi. Vizito metu palangiškiams buvo paruošta įdomi pažintinė programa. Pirmąją dieną mums buvo surengta ekskursija į populiariąją povandeninę observatoriją, kuri įrengta šešių metrų gylyje Raudonosios jūros dugne. Nusileidę į povandenines sales per stiklines sienas galėjome stebėti įvairiaspalvį povandeninį pasaulį – jūros gyvūnų ir augalų įvairovę, įspūdingus koralų sodus bei trijų milijonų litrų baseine plaukiojančių maždaug dvidešimties ryklių gyvenimą. Užgniaužę kvapą grožėjomės ir Delfinų rife natūralioje aplinkoje gyvenančiais delfinais. Buvo labai įdomu iš arti pamatyti ir povandeninės observatorijos, ir Delfinų rifo jūros gyventojus jiems natūralioje aplinkoje.

Antroji  diena taip pat buvo kupina įspūdžių – aplankėme vieną iš  Eilato mokyklų, kurioje mokosi mus sutikę mokiniai. Ši mokykla labai skiriasi nuo įprastinės Lietuvos mokyklos: ji yra labai didelė, padalinta į du pastatus, kuriuose – daug erdvių, klasėse suolai sudėlioti visai kitaip nei mums įprasta. Dalyvavome netradicinėse pamokose – spalvinome molinę Hamsą (tradicinis rankos formos amuletas), mokėmės jų tradicinių šokių, žaidėme krepšinį ir dalyvavome mums skirtame ypatingame priėmime ir koncerte, kuriame mūsų garbei skambėjo net B. Dvariono muzika, apsikeitėme šalių vėliavomis.

Trečiąją dieną lankėmės Eilato tarptautiniame paukščių stebėjimo centre. Ten sužinojome, kad pietinė Izraelio dalis – daugiausiai migruojančių paukščių sulaukianti vieta pasaulyje – net apie milijardą, todėl Eilatas paukščių stebėjimui  yra viena geriausių vietų žemėje.  Po šios atrakcijos  mums buvo surengta smagi pramoga paplaukioti Raudonąja jūra laivu, kuriame stebėjome jūros gelmių pasaulį per laivo apačioje įrengtus stiklinius langus.

Visos viešnagės Eilate metu dienomis mes nuolat leisdavomės į  įspūdžių kupiną pažintinę – pramoginę kelionę, o vakarus leisdavome puikiuose šeimininkų specialiai mums paruoštuose renginiuose – lankėmės teatre, mokėmės groti vietiniais skirtingos formos bei dydžio būgnais, o paskutinis vakaras buvo ypatingas. Visi programoje dalyvaujantys mokiniai bei mokytojai susirinkome vieno iš moksleivių namuose, kur mums buvo surengta tikra atsisveikinimo šventė, dalyvaujant Eilato miesto vicemerui. Daug  juokėmės, bendravome, aptarėme įspūdžius ir graudinomės, kad kitą dieną teks atsisveikinti ir palikti draugus,  su kuriais taip greit susibičiuliavome.

Aplankyta Jeruzalė.

Likusios dvi dienos Izraelyje taip pat buvo ne mažiau įspūdingos. Iš Eilato mus lydėjo lietuviškai kalbantis gidas, kuriuo pasirūpino priimanti mokykla ir Eilato savivaldybė. Važiuodami į Jeruzalę, sustojome dviejose vietose – prie Negyvosios jūros ir Masadoje. Tai – gamtinė tvirtovė, aukšta plokščiaviršūnė uolų atodanga su senoviniais gynybinių pastatų griuvėsiais, istoriškai itin reikšminga izraeliečiams. Vakare atvykę į šventąjį miestą apsilankėme Alyvų kalne – Kristaus gyvenimo ir jo žengimo į dangų vietoje. Pasigrožėjome puikiais atsiveriančiais vaizdais, apsilankėme didžiuliame senojo miesto vietinių turguje. Kitos dienos ryte ekskursiją pradėjome nuo Jad Vašem muziejaus lankymo. 1953 m. įkurtas Izraelio institutas tiria Holokaustą, rūpinasi jo aukų įamžinimu. Galimybę aplankyti šį muziejų palangiškiams sudarė Lietuvos ambasada Izraelyje. Gidas, kurio seneliai kilę iš Lietuvos, pravedė sukrečiančią istorijos pamoką.

Vėliau pro Siono vartus įžengėme į senamiestį, kurį istorija padalijo į keturis kvartalus: žydų, musulmonų, krikščionių ir armėnų, aplankėme Marijos kančios bažnyčią, Karaliaus Dovydo kapą, praėjome seniausia 1500 metų skaičiuojančia Kardo gatve, lankėmės Via Dolorosa (Kristaus kančios kelyje), Kristaus kapo bažnyčioje, savo norų ir vilčių raštelį palikome žymiojoje Raudų sienoje. Mus užbūrė Jeruzalės siaurų gatvelių architektūra, kultūrų skirtumai ir … šabo tyla, trukusi nuo penktadienio vakaro iki pat mūsų išvykimo – šeštadienį.

Namo grįžome pilni neišdildomų įspūdžių. Mus pakerėjo malonūs ir draugiški Izraelio žmonės, jų gyvenimo būdas, tradicijos, istorija, nuostabi Eilato gamtos panorama, skaidri kaip krištolas jūra, saulėti paplūdimiai, kvapą gniaužiantis povandeninis pasaulis; Jeruzalės miesto šventumas ir multikultūriškumas. Palikti Izraelį nebuvo lengva, o sugrįžus norisi iškart planuotis kitas tobulas atostogas į Eilatą.

IIID klasės mokinė Giedrė Šarkaitė

Dėkojame Palangos miesto savivaldybei už idėją paskatinti bendrauti dviejų šalių kurortų – Palangos ir Eilato- jaunimą, už sudarytas galimybes keistis delegacijų vizitais. Taip pat norime padėkoti Lietuvos ambasadai Izraelyje už nuoširdų rūpestį, pagalbą ir patirtą globos jausmą visos kelionės metu.