Pasirinkite puslapį

Naujienos

Šiemet Palangos senojoje gimnazijoje vykusios Tolerancijos dienos renginiai buvo pritaikyti  mokinių amžiui  ir  skatino įvairiapusę patirtį.

Diena prasidėjo bendru gimnazistų susibūrimu didžiojoje aktų salėje, kur buvo parodyti daug apmąstymų sukėlę filmukai apie netoleranciją, ją sukeliančias priežastis bei būdus, kaip išvengti šios problemos.   Kaip teigė renginį pradėjusi mokytoja Rimtautė Radzevičienė, tiesiog principu ,,matau- jaučiu“ siekta skatinti mokinius patiems kelti  klausimus ir mąstyti apie toleranciją. Tuos iškeltus klausimus gvildenti, ieškoti į juos atsakymų vėliau gimnazistus  klasių vadovai  pakvietė į klasės valandėles, kuriose mokiniai dirbdami grupėse, diskutuodami, kurdami matytų filmų siužetus raštu aiškinosi tolerancijos esmę, konkretino  sąvoką  ,,tolerancija“.

Per trečią pamoką dienos tema per įvairią veiklą buvo plėtojama: antrokams anglų kalbos mokytojai ir mokiniai pristatė  Erasmus+ projektui  DARE kurtus filmukus apie smurtą. Vėliau apie juos diskutavo ir rinko paveikiausius, labiausiai temos esmę atskleidusius filmukus. Tuo metu I-okai gimnazistai turėjo galimybę susipažinti su gimnazijos Tolerancijos ugdymo centro veikla – ją  pristatė mokytoja R.Radzevičienė ir pakvietė pirmokus diskutuoti apie tolerancijos ribas, diskriminaciją ir žmogaus teises. Klasėse pirmokų gimnazistų laukė staigmena – į svečius atvykę kinologai ir jų augintinis. Bendraudami su kinologais mokiniai sužinojo, kaip šunys yra atrenkami tarnybai, kaip dresuojami, supažindinti su kinologų veikla, darbo ypatumais. Buvo pademonstruota,  kaip šunys klauso savo šeimininkų,  nepuola nepaliepus. Tuo metu kūno kultūros mokytojos Dalios Rakauskienės suburta gimnazistų ,,Svajonių komanda“ II klasių gimnazistus pakvietė į sporto salę, kur komandos nariai  paruošė judriąsias veiklas – užduotis, leidžiančias išbandyti save: ar esu pasiruošęs padėti tam, kuriam reikia pagalbos.  Ši veikla parodė, kad tolerancija – tai kasdienis jausmas, santykis, veiksmas. Kai esame kartu ir dar geranoriški, belieka tik džiaugtis ir draugauti.

Vyresniesiems gimnazistams, trečiokams ir ketvirtokams, vyko pažintinė istorijos pamoką – istorijos mokytoja Rima Dargienė pristatė Europos Parlamento Informacijos biuro inicijuotą tarptautinę programą „Mokyklos – Europos Parlamento ambasadorės“ (MEPA),  Europos Parlamento veiklą, Brexitą bei nepartinės bendruomenės „šįkartąbalsuosiu.eu“ veiklą. Pristatytas internetinis puslapis „Ką mano labui daro Europa“.

Tolerancijos dienos renginiai baigėsi literatūriniu akcentu – mokytojai lituanistai gimnazistus pakvietė į netradicinę literatūros pamoką, kurioje dalyvavo profesionalus aktorius. I ir II klasių mokiniai klausė aktoriaus skaitomų ištraukų iš  lietuvių literatūros klasiko Balio Sruogos, gyvenusios ir kūrusio katastrofų laikotarpiu, memuarų knygos ,,Dievų miškas“. III- IV klasių gimnazistai girdėjo skaitomus fragmentus  iš VI amžiuje gyvenusio rašytojo Jono Radvano  herojinės poemos ,,Radviliada“, skirtos Lietuvai daug nusipelniusios giminės Radvilų atstovui Radvilai Rudajam. Poetinius tekstus aktorius derino su taikliais komentarais, kurie atskleidė istorinius abiejų kūrinių laikotarpius  ir išryškino tolerancijos temą VI ir XX amžiuje.

Tolerancijos dienos renginiai leido suprasti, kad sąvoka ,,tolerancija“ nėra paprasta. Tolerancija – tai leidimas žmogui būti savimi. Tačiau tolerancija nėra nuolaidžiavimas ar abejingumas, atvirkščiai, tolerancija yra aktyvus, pozityvus požiūris, kurį lemia žmogaus teisių ir laisvių supratimas ir pripažinimas.